Thom Verheggen: 'Ik was erg goed in het "onteigenen" van de professional'

Managers moeten hun rol en daarmee zichzelf compleet opnieuw uitvinden. Ze moeten ontmanagen.

ThomVerheggen.120.jpg

Want dan marcheert het in hun organisatie meteen veel beter. Dat is de boodschap van ex-manager Thom Verheggen in zijn boek Ontmanagen voor managers.

Hij was zelf twintig jaar manager. Dat ging op zich naar tevredenheid. Maar het begon steeds meer aan hem te knagen: wat is eigenlijk mijn toegevoegde waarde? Ondertussen bezocht hij organisaties die zich bekeerden tot verschillende vormen van zelfsturing, waarbij de traditionele rol van de manager langzaam oploste; als een bruistablet in een glas water.

Een paar jaar geleden, tijdens een project gericht op sociale innovatie, vielen projectmanager Thom Verheggen definitief de schellen van de ogen: het ging met zijn medewerkers én het project beter naarmate hij zich minder met hen bemoeide. Hun bevlogenheid en wendbaarheid werden niet aangewakkerd door hun manager Verheggen, integendeel. Zelfsturing en eigenaarschap in combinatie met een heldere missie waren de aanjagers van motivatie en betrokkenheid. Daar had je helemaal geen manager meer bij nodig.
'Ik ontdekte dat ik, onbewust en onbedoeld, als manager erg goed was geworden in het "onteigenen" van de professional. Zeker voor zaken die we écht belangrijk vonden bedachten we procedures, afspraken waarmee we dachten de boel onder controle te krijgen. In feite gebeurde precies het tegenovergestelde, waarna we zeiden: zie je wel, we moeten blijkbaar de teugels nóg wat strakker aantrekken.' Lees het hele artikel (pdf) in Management Executive door het hieronder te downloaden.

Tip:
Thom Verheggen is spreker op het Jaarcongres Leiderschap.

Downloads