Wie mag naar huis met de titel Managementboek van het Jaar?

Vakmedianet kiest natuurlijk voor zijn eigen auteurs: Danielle Braun en Jitske Kramer, Frans Verhaaren en Jan van Ginkel of Manon Ruijters.

DanielleJitske100.jpg FransJan.150.jpg ManonRuijters.100.jpg

Aanstaande donderdag 21 april vindt het Managementboekengala plaats, dit keer in Rotterdam op het voormalige cruiseschip de 'SSRotterdam'. Drie van de vijf genomineerde boeken zijn bij Vakmedianet uitgegeven. Hieronder een kort profiel van de auteurs die we veel succes wensen aanstaande donderdag!

De Corporate Tribe
In De Corporate Tribe nemen de auteurs Danielle Braun (l) en Jitske Kramer (1e foto) je mee op een boeiende reis naar het wezen van de organisatie. Via verhalen en beelden laten ze zien hoe volkeren overal op de wereld zichzelf organiseren en cultuur veranderen. En passen die kennis vervolgens behendig toe op boardrooms en werkvloeren om de hoek. Want we weten al lang hoe we moeten organiseren en veranderen, we zijn het alleen even vergeten in onze kantoorgebouwen van beton. Jitske en Danielle brengen dat weer in herinnering. Ze laten je anders kijken, meer zien, beter veranderen, wijzer besluiten. Bouwen tribes, levende community's van organisaties. Hoe? Met hun boeken, in lezingen, masterclasses en leergangen en bij bedrijven en organisaties als begeleider van change.
Danielle Braun & Jitske Kramer zijn corporate antropoloog en experts op het gebied van organisatiecultuur, leiderschap en inclusie. Samen richtten ze de Academie voor Organisatiecultuur op. 

Werken aan de wakkere stad
De samenleving verkeert stevig in een meervoudige transitie, maar professionals en bestuurders slapen meestentijds rustig voort. Het boek is een 'urgency call' om wakker te worden en te werken richting zelflerende gemeenschappen. Niet met burgerkracht, maar met gemeenschapskracht trekken we elkaar uit het moeras van de verstarde systemen. In Werken aan de wakkere stad reiken Jan van Ginkel (r) en Frans Verhaaren (2e foto) concrete handelingsperspectieven aan voor professionals en bestuurders om eenvoudigweg weer te gaan doen wat goed en nodig is.
‘Niet met burgerkracht, maar met gemeenschapskracht trekken we elkaar uit het moeras van de verstarde systemen.’ zegt Jan van Ginkel,gemeentesecretaris en algemeen directeur van de gemeente Zaanstad. In 2011 kreeg hij de onderscheiding voor 'Meest invloedrijke ambtenaar van Nederland'.
Frans Verhaaren, zelfstandig maatschappelijk ondernemer: ‘We komen niet veel verder met nieuwe structuren en voorzieningen, de oplossingsrichting is een ander bewustzijn hoe in een onzekere toekomst toch samen verantwoordelijkheid te nemen voor een zinvol leven'.

Je Binnenste Buiten
Er komt zoveel op organisaties en professionals af, dat je heel goed moet nadenken over hoe je al dat leren en veranderen vormgeeft. Maar ook als je dat doet, blijven er puzzels: Waarom lijkt voor de ene professional geen berg te hoog en is het voor een ander al snel teveel? Wat kenmerkt die eigenzinnige, energieke, zelfsturende professional? Hoe krijg je er daar meer van? Wat heeft hij of zij nodig om te floreren? Manon Ruijters (3e foto) had het idee dat we in het veranderen en professionaliseren vaak de kern niet raken: de professionele identiteit. Je kunt wel blijven veranderen, kennis blijven toevoegen, nieuwe uitdagingen blijven aangaan, maar dan heb je ook zorg en aandacht nodig voor de basis! Dan is er vruchtbare grond nodig om in ontwikkeling te blijven. Vanuit die achtergrond is Je Binnenste Buiten ontstaan (met ook de dialoogkaarten Ons Binnenste Buiten erbij), onder redactie van Manon Ruijters. 
Manon Ruijters is gepromoveerd op onderzoek naar de diversiteit van leren in en om organisaties. Ze is verbonden aan Twynstra Gudde, Vilentum Hogeschool | Stoas Wageningen en de VU.