Pieter Lakeman: ‘IJdelheid oorzaak van malversaties’

Financieel activist. Horzel. Terriër. In veertig jaar heeft Pieter Lakeman aardig wat bijnamen verzameld. Met zijn stichting SOBI is hij sinds jaar en dag de luis in de pels van de BV Nederland.

Lakeman-150x150.jpg

Hoe hij het zolang heeft volgehouden? 'Ik heb de wereld nooit willen veranderen.' De mens is en blijft een ijdel wezen, weet Lakeman. IJdelheid ziet hij, veel meer dan hebzucht, als oorzaak van de meeste fraudes en malversaties.

Hij had er zelf nog niet bij stilgestaan. Maar in 2016 heeft Pieter Lakeman (74; zie foto) er met Stichting Onderzoek BedrijfsInformatie (SOBI) veertig dienstjaren op zitten. Hij mag nu officieel met pensioen. Wat hij niet van plan is. Lakeman strijdt energiek verder tegen opgeklopte jaarrekeningen, misleidende bedrijfsinformatie en ondeugdelijke financiële producten. De laatste jaren heeft hij zelfs een nieuw 'jachtgebied' geopend. Hij richt zijn pijlen op de Nederlandsche Bank. Verweet hij de vorige DNB-president Nout Wellink dat hij 'sliep met zijn ogen open', de huidige baas van de Nederlandsche Bank, Klaas Knot, acht Lakeman mogelijk nog gevaarlijker voor het financiële stelsel. 'DNB misbruikt het middel van hertoetsing van financiële bestuurders om louter jaknikkers om zich heen te verzamelen.' CEO’s en CFO’s die niet doen wat DNB wil, die een eigen koers durven varen, worden de wacht aangezegd, meent Lakeman.
Lees het hele interview met Pieter Lakeman over wat er fout is in de BV Nederland.