Kijk teamwork af van Google-teams

Google ontdekte de factoren die hun teams succesvol maken.

overleg2.jpg

Google’s People Operations-afdeling (lees: HR) realiseerde zich een tijdje geleden dat er een paradox was: het bedrijf neemt individuen in dienst, ontwikkelt individuen en beoordeelt de prestaties van individuen – maar bijna alles wat Google doet, gebeurt in teams. Waarop de PO-afdeling bedacht: kunnen we niet minstens sommige van onze activiteiten richten op het niveau van het team? Dat leidde tot een ambitieus doel: de afdeling wilde de competentie ontwikkelen om per specifiek project precies te kunnen aangeven wat daarvoor de beste teamsamenstelling was, zowel qua aantal teamleden als type mensen (extravert/introvert, man/vrouw, creatief/consciëntieus enzovoort). 

Maar zo werkt het dus niet. De PO-afdeling bestudeerde 180 Google-teams en ontdekte dat de eigenschappen van de individuele teamleden weinig impact hebben op de teamprestatie. Wat wel het verschil maakt, is de dynamiek van het team als geheel. Implicatie: de nadruk moet niet liggen op de bemensing maar op teamleden inzicht geven in hoe zij samenwerken.  

“Psychologische veiligheid geeft teams een boost.” 

 

Vijf dynamieken
Effectieve teams bij Google worden gekenmerkt door vijf dynamieken – in afnemende volgorde van belang:

1. Psychologische veiligheid: teamleden weten dat ze zich kwetsbaar kunnen opstellen en dat hun meningen worden gerespecteerd, zelfs als die ingaan tegen wat de rest van het team vindt.
2. Betrouwbaarheid: teamleden weten dat hun collega’s doen wat ze moeten doen.
3. Structuur en helderheid: teamleden begrijpen hun eigen rol en die van anderen en de algehele teamdoelen.
4. Zin: teamleden vinden dat waar het team aan werkt voor hen persoonlijk belangrijk is.
5. Impact: teamleden denken dat wat zij doen een positief effect heeft op de organisatie en op de wereld.

Zelf ook een psychologisch veilige werkplek creëren?
Google dan eens naar de TED-talk Building a psychologically safe workplace van Harvard Business School-hoogleraar en teamworkspecialist Amy Edmondson.

Bron: Inc., 12-4-2016