Jeugdbescherming Amsterdam ‘Beste Europese Overheidsorganisatie 2015'

Jeugdbescherming Regio Amsterdam (JBRA) heeft op 18 november 2015 de titel voor de 'Beste Europese Overheidsorganisatie van het Jaar 2015' gewonnen, officieel de 'European Public Sector Award' (EPSA).

Jeugdbescherming Regio Amsterdam (JBRA) won in 2014 al de prijs van de beste Nederlandse overheidsorganisatie.
JBRA was een verwaarloosde organisatie met verscherpt toezicht, financiële problemen, vertrouwenscrises, politieke aanwijzingen. Met de Vanguard Methode is een organisatiebrede verandering vormgegeven. JBRA-directeur Sigrid van de Poel: 'Toen we onze werkwijze kritisch tegen het licht hielden, schrokken we. Wij verzetten hier op kantoor bergen werk, maar onze klanten bleken er nauwelijks iets van te merken.'
JBRA wordt in 2015 (33 miljoen) veel goedkoper ten opzichte van 2013 (53 miljoen), is gecertificeerd, kent een verbeterde kwaliteit en geldt als lichtend voorbeeld voor jeugdzorginstellingen in de rest van Nederland.
Het principe van de organisatie is: één Gezin, één Plan, één Professional. Door dit intensieve casemanagement is het aantal gezinnen dat onder de zorg van JBRA valt verminderd van 8000 naar 4000.
Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken is verheugd en feliciteert de jeugdorganisatie in dit filmpje op Twitter.

Meer informatie
Jeugdbescherming Amsterdam van bijna failliet naar bekroonde vernieuwer
- Bestuurder Erik Gerritsen op YouTube over de methode die zijn organisatie verder hielp: deel 1 en deel 2
- Bestuurder Erik Gerritsen in Brandpunt (KRO).