Je leven verbeteren: you can do it

Moet bij jou het roer om? Probeer dan deze beproefde verandertechnieken.

Youcandoit.377.jpg

Wie wil het niet: succesvol zijn, uit de dagelijkse ratrace breken, je passie, energie en motivatie terugvinden. Dit zijn een paar technieken die je onmiddellijk de goede kant op helpen:

  • Sta een half uur eerder op. Het geeft je dag een vliegende start. En ’s avond val je relaxter in slaap, omdat je net dat beetje meer voor elkaar hebt gekregen.
  • Mediteer tijdens je werkdag, of doe een dutje. 20 minuten is al genoeg. Download eventueel een app als Buddhify of Headspace, voor begeleide korte meditatiesessies.
  • Ruim dingen uit de weg die je afleiden van je doelen. Wil je bijvoorbeeld gezond leven of op gewicht blijven, haal dan geen snoep in huis. Zorg dat je niet in de verleiding komt.
  • Doe grote klussen babystapje voor babystapje. Hoe meer je denkt aan de grote deadline en wat je allemaal nog moet doen, hoe meer de moed je in de schoenen zakt. Als je een groot project in stukjes hakt, krijg je geregeld dingen voor elkaar. Gevolg: meer zelfvertrouwen, minder uitstelgedrag.
  • Denk vaker aan de dood. Stel je voor dat dit je laatste jaar op aarde is. Het maakt je productiever. Klinkt ietwat somber, maar het is een grappige en inspirerende insteek. Stel je bijvoorbeeld voor dat het volgend weekend je laatste weekend is. Hoe zou je dat weekend dan doorbrengen? Iets bedacht? Gewoon doen dan.
  • Let beter op wat je zegt. Zoiets als ‘wat zie jij er moe uit’ of ‘je ziet er goed uit voor je leeftijd’ kan je relatie met iemand verpesten. Beter: ‘alles oké?’ of ‘je ziet er goed uit’.
  • Maak nieuwe vrienden. Je bent de optelsom van de mensen waarmee je omgaat. Omgeef je met positieve mensen die moeite doen om grotere en betere dingen van de grond te krijgen. Het kan een krachtige manier zijn om je brein voor te programmeren in de richting van duurzame verandering.

Bron: Inc., 20-6-2016

Leestip: IK2 - De beste versie van jezelf door Margriet Sitskoorn.