Cyberrisico’s kosten Nederlandse bedrijven en overheid miljarden per jaar

Het totale waardeverlies door cyberrisico’s voor de grootste Nederlandse bedrijven en overheid is 10 miljard euro per jaar.

Dit blijkt uit de data-analyse Cyber Value at Risk in The Netherlands, die Deloitte die voorafgaand aan de International NCSC One Conference in Den Haag publiceert. Uitgaand van een worst case scenario kan dit bedrag voor individuele organisaties oplopen tot achttien keer meer dan het waardeverlies dat ze mogen verwachten, aldus Deloitte.

Inzicht in waardeverlies
Het onderzoek bekijkt zowel de gemiddelde impact van cyberrisico’s als de totale 'Cyber Value at Risk': het waardeverlies dat worst case cyberincidenten kunnen veroorzaken voor de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven. 'Doel van het onderzoek is om organisaties inzicht te geven in het risico dat ze lopen op waardeverlies door cyberincidenten', licht Maarten van Wieren, cyber security expert bij Deloitte, toe. 'Het geschatte waardeverlies van 10 miljard euro moeten we zien als "costs of doing business" door de digitalisering van onze samenleving. Dit brengt ons veel welvaart. Cybercrime is hier helaas onlosmakelijk aan verbonden, maar ook te managen. Op basis van onze data-analyse kunnen organisaties beter bepalen hoe ze hun businessmodel verder kunnen digitaliseren zonder te veel risico te lopen op het gebied van cybercriminaliteit.' Lees meer op cmweb.