Afgunst

De kans is groot dat u wel eens gehoord hebt van het begrip ‘jalousie de metier’ oftewel in goed Nederlands: broodnijd. Jaloezie of afgunst speelt onder professionals eigenlijk heel regelmatig een rol.

Melanie-Klein-150x150.jpg

Soms, als je denkt jouw gedachtegoed te kunnen delen met een andere professional, blijk je ineens geconfronteerd te worden met een reactie die meer lijkt op neersabelen, dan op een opbouwend uitwisselen van ideeën. Voordat je het weet, kom je terecht in een steekspel, waarbij het eerder gaat om professioneel overleven dan professioneel groeien. Toch is de angst dat anderen er met jouw ideeën vandoor gaan of zich beter profileren als professional dan jijzelf en jouw positie daarmee ondermijnen, zeer invoelbaar.

Vijandigheid
Maar het wordt onbegrijpelijk, als je door een organisatie wordt uitgenodigd om een positieve bijdrage te leveren en je krijgt dan een koude douche van vijandigheid over je heen. Hoe bestaat het dat, terwijl iets moois wordt aangeboden (nieuwe ideeën, ontwerpen, vaardigheden), dat aanbod vervolgens doelwit wordt van een agressieve reactie, van een destructieve aanval?
Lees het hele artikel over psychoanalyticus Melanie Klein (zie afbeelding) door Nicholas van Eek op de Canon van het Leren.