Do’s en dont’s van scenarioplanning

Scenarioplanning is een oude, populaire methode die veel kan opleveren maar dat vaak niet doet.

Scenarioplanning.125.jpg

De tool kan de geest verbreden maar valt vaak ten prooi aan de innerlijke werkingen van diezelfde geest. Wat moet je wel en vooral niet doen?

Shell ontwikkelde zo’n vijftig jaar geleden scenarioplanning. De methode heeft zich sindsdien uitgebreid bewezen als waardevol hulpmiddel in onzekere omgevingen. Toch blijkt het lastig te zijn om scenarioplanning goed uit te voeren. In een McKinsey-enquête was 40% van de executives dan ook teleurgesteld over de effectiviteit ervan. Dat kan komen doordat veel bedrijven domweg weinig ervaring hebben met scenarioplanning. Ze doen dingen verkeerd.

Of ze raken verstrikt in de details. Of managers denken dat ze de scenarioplanningexercitie kunnen delegeren naar ondergeschikten. Een belangrijke reden dat het vaak misgaat, is volgens McKinsey dat managers worden gehinderd door de cognitieve biases die scenarioplanning nou juist geacht wordt te vermijden.

Denk aan anchoring (het referentie-effect), het negeren of juist overschatten van onwaarschijnlijke gebeurtenissen, en overmoed. Er is een halve bibliotheek over volgeschreven, wat kennelijk nog niet heeft geholpen. Daarom is het goed om de belangrijkste do’s en dont’s maar weer eens op een rijtje te zetten. Wat zijn de meest voorkomende fouten die je moet zien te vermijden? Lees verder (pdf van artikel uit Management Executive).

Tip: er is ook een geweldig goed handboek over scenarioplanning.