Scherpe obstakels

Op weg naar vaak ambitieuze doelen kom je in de beweeglijke, onzekere, complexe en meerduidige wereld obstakels tegen. Die kan je maar beter scherp in je vizier krijgen.

Martin-van-Staveren_615.jpg

In haar veelbesproken boek IK2 leert neuropsycholoog Margiet Sitskoorn ons effectiever om te gaan met obstakels in de VUCA-wereld. Dit om doelen en dromen te realiseren. Het acroniem VUCA is afkomstig uit het Amerikaanse leger en staat voor volatility, uncertainty, complexity and ambiguity. Ofwel, de cocktail van beweeglijkheid, onzekerheid, complexiteit en meerduidigheid. Allemaal aspecten die in de vorm van obstakels doelen en resultaten flink kunnen dwarsbomen.

In deze blog focus ik met behulp van een voorbeeld op obstakels in vier smaken. Obstakels worden namelijk al een stuk minder scherp door ze in te delen op basis van 'zeker weten'. Dit onderscheid helpt om obstakels op weg naar je doel sneller te herkennen en realistischer te benaderen. Hiermee omzeil je tevens de valkuil van volledige maakbaarheid. De huidige wereld is immers VUCA. Lees verder.

Dr. ir. Martin van Staveren MBA is adviseur/eigenaar van VSRM. Martin is als een van de weinigen gepromoveerd op het daadwerkelijk inbedden of implementeren van risicomanagement in organisaties (Universiteit Twente, 2009). Daarvóór heeft hij technische en bedrijfskundige studies afgerond aan de TU Delft en NIMBAS-Bradford University.