Generatie CE

Verleden week bezocht ik Cleantech Tomorrow. Almen was een dag lang het middelpunt van Circulair en CO2 neutraal Nederland.

m.kamm-foto-200.jpg
Moniek Kamm

Moniek Kamm is docent/onderzoeker bij Saxion UAS, faculteit FEM, waar zij zich bezighoudt met de koppeling van onderwijs en onderzoek met veranderingsprocessen die het organiseren van de Circulaire Economie met zich brengt. Daarnaast heeft ze ruime ervaring met programmamanagement binnen projecten rondom duurzame ontwikkelingsvraagstukken. Moniek doet promotieonderzoek naar strategieontwikkeling bij hubs. Haar onderzoek sluit aan bij een breed onderzoeksprogramma naar nieuwe businessmodellen (NBM's) onder leiding van prof. dr. J. Jonker. Contact: m.a.a.kamm@saxion.nl

Tijdens het congres presenteerden finalisten van de Cleantech Battle hun projecten. Studenten en scholieren ontwikkelden duurzame oplossingen voor uiteenlopende ondernemersvraagstukken. Het is bemoedigend om te zien hoe creatief en onconventioneel jongeren inspelen op praktische en organisatievraagstukken op weg naar de circulaire economie.

Het is een goede gewoonte van Cleantech Tomorrow om expliciet de koppeling met onderwijsinstellingen in de regio te maken. Op het congres vielen de finalisten op tussen de rest van het congrespubliek. Zo veel jongeren zaten er verder niet in de zaal. Trouwens, zo veel vrouwen waren er eigenlijk ook niet … Eigenlijk leek het wel een 'gewoon' businesscongres … veel pakken, veel 50+.  Een mooier bewijs dat CE 'serieuze business' is, is er eigenlijk niet. Maar toch is het jammer om vast te stellen dat zo weinig jongeren meedoen aan een congres waar ontwikkelingen voor de nabije toekomst, schone technologie, nieuwe organisatievormen en nieuwe banen centraal staan. Ja, het was een schooldag en misschien zijn jongeren niet de doelgroep van het congres …Toch denk ik niet dat het anders zou zijn geweest als dit congres op een lesvrije dag pal naast station Deventer zou zijn georganiseerd.

Ik ben onderzoeker maar ook docent in het HBO. Bij Saxion leiden we de ondernemers en werknemers van morgen op. De generatie die in de praktijk gaat werken met de praktische en organisatorische vraagstukken die de CE met zich brengt. HBO-studenten moeten visie ontwikkelen op vormen van ondernemen en organiseren waarin nieuwe interdisciplinaire vraagstukken spelen, bijvoorbeeld over meervoudige waardecreatie. Onderwijs en veel studenten zijn daar – nog – niet klaar voor. Onderzoekers en docenten zoeken inmiddels de verbinding: dwars door vakgroepen, faculteiten en lectoraten heen. En samen met ondernemers, organisaties en collega-instellingen. Vrijwel alle HBO’s in Nederland doen wel 'iets' met CE of nieuwe businessmodellen. We kunnen van elkaar leren en elkaar versterken om generatie CE-klaar te stomen voor morgen. Docenten en  onderzoekers van HBO-instellingen uit heel Nederland, studenten, ondernemers, en organisaties bespreken op 21 april met elkaar actiepunten voor het HBO op weg naar de CE. Het programma vindt u hier. Met plenaire inleidingen van Jan Jonker, Marleen Janssen Groesbeek en Bert van Son. Pal naast station Deventer. In een lesvrije week. We hopen dat generatie CE meepraat maar mannen van 50+ zijn ook welkom!