Zonder toewijding geen succes

Maar wat maakt nu dat de één inderdaad succesvol is en de ander niet of veel minder?

Duckworth.280.jpg

Het is zo makkelijk gezegd als iemand een tentamen moet doen, presentatie moet houden voor een groot publiek of meedoet aan een belangrijke sportwedstrijd: 'veel succes'. Maar wat maakt nu dat de één inderdaad succesvol is en de ander niet of veel minder? Is dat vooral afhankelijk van talent of spelen meer factoren een rol?

Op zoek naar een antwoord op de vraag hoe ik zelf succesvol kan zijn in mijn leven en mijn doelen kan realiseren op het gebied van werk, sport en betekenisvol zijn voor anderen, stuitte ik op het boek Grit van prof. Angela Duckworth (zie foto). De ondertitel is: The power of passion and perseverance. En die ondertitel zegt alles. Want de kracht van passie en doorzettingsvermogen – samengevat: de kracht van toewijding - is niet te onderschatten en minstens zo belangrijk als talent. Bovendien heb je zelf veel meer invloed op je grit dan op je talent. Alle reden dus om hieraan te werken.

Niet alleen omdat grit bepaalt hoe succesvol je bent, ook omdat er een correlatie is met geluk. Want toewijding aan een doel geeft zin aan ons leven. En zingeving maakt gelukkig. Het is weliswaar een indirecte relatie en mensen met veel grit zijn niet per definitie gelukkig, maar je vergroot de kans op geluk wel. Vaak wordt je zelfs gelukkiger van met veel bevlogenheid werken aan een doel dan van het behalen ervan.

Ik moet denken aan het boek dat ik ooit las van Olympiër Marnix ten Kortenaar, een schaatser met een middelmatig talent maar buitengewoon veel grit, al wist ik destijds nog niet wat dat was. Hij was niet goed genoeg om als Nederlander de Spelen te halen – hoeveel hij ook trainde en hoe innovatief hij daarin ook was – en ging een lang traject in om een buitenlands paspoort te bemachtigen. Als Oostenrijker stond hij aan de start van de 5 kilometer in Nagano. Enigszins cryptisch stelde hij over de lange weg die hij bewandelde: niet het doel is het doel, maar de weg is het doel. Door te genieten van alles wat hij moest doen om zijn droom te verwezenlijken – inclusief de vele momenten waarop het mis leek te gaan en zijn doorzettingsvermogen ernstig op de proef werd gesteld – bereikte hij zijn allermooiste moment tijdens zijn Olympische race: hij schaatste in een flow en leverde zijn beste prestatie ooit.

Zijn boek was destijds een enorme eye opener voor mij. En wat Ten Kortenaar beschreef vanuit zijn gevoel, onderbouwt Duckworth nu op een wetenschappelijke manier. Ze geeft inzicht in de factoren die succes bepalen, laat zien dat de combinatie van passie en doorzettingsvermogen voor het behalen van ieder doel onmisbaar zijn, en ze gaat in op het wetenschappelijke bewijs voor het feit dat grit kan groeien. Voel je weinig passie en doorzettingsvermogen, dan kun je dit gericht trainen en er beter in worden. Inspirerend zijn de interviews die ze deed met succesvolle mensen op allerlei terreinen, van CEO’s tot sportcoaches.

Benieuwd hoe gritty je zelf bent? Doen dan de test op angeladuckworth.com. Daar kun je meteen ook haar boek bestellen.

Tekst: Mirjam Hulsebos