Hoe je een agile leider wordt

Onzekerheid wordt steeds meer de norm. Des te belangrijker wordt het voor managers om slim om te gaan met strategie en om snel tot uitvoering ervan te komen.

Agile.businessman.566.jpg

De tijden worden er niet zekerder op, markten blijven wereldwijd instabiel. Er gelden tegenwoordig andere spelregels, zegt cloudplanningplatform-directeur Ian Stone, en we zullen onze aanpak op het gebied van strategie en planning moeten aanpassen. Snelheid en wendbaarheid zijn nu cruciaal – en de grote strategische conversaties moeten worden losgekoppeld van de actuele feiten en de snelle respons en actie. De grote onderliggende strategie moet helder zijn maar vandaaruit moet de actie steeds zeer snel en flexibel worden uitgevoerd, iteratief via test and try. Stone noemt het agile leadership. Wat kenmerkt de agile leider?

Vier eigenschappen

  •         Agile leiders stoppen nooit met plannen. Succesvolle organisaties blijven hun plannen continu aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Geen plannen voor langere termijnen maar voor zo veel mogelijk real-time planning.
  •         Planning en strategie zijn niet erg gecentraliseerd. Ze vinden plaats vanuit samenwerking tussen disciplines en teams en tussen organisatieniveaus, van laag tot hoog. Leiders in een ivoren toren redden het niet meer.
  •         Ze kunnen snel schakelen van strategie naar implementatie. Hoe meer tijd er zit tussen strategievorming en implementatie, hoe groter het risico dat de bedachte strategie door de tijd is achterhaald tegen de tijd dat hij wordt uitgevoerd.
  •         Agile leiders zijn datagestuurd maar niet ‘datagedomineerd’. Ze maken gebruik van alle beschikbare businessdata, -modellen en -simulaties in alle soorten en maten, maar zonder de bredere strategische conversaties daardoor te laten domineren. Alleen ter ondersteuning dus.

Bron: Management Today, 15-6-2016

Boekentip: De wendbare organisatie.