Zo ga je om met fouten

Arme miss Colombia. Een paar minuten moet ze op een wolk hebben gezweefd, in de veronderstelling dat zij de winnares was geworden en zich een jaar lang de knapste vrouw van het universum zou mogen noemen.

JorisBrenninkmeijer.280.jpg

Maar toen, ahum... eh... sorry... bleek er een foutje te zijn gemaakt. En niet zij, maar miss Filippijnen ging er met de hoogste eer vandoor. Hoe pijnlijk voor miss Colombia!

Ook voor de presentator van de avond Steve Harvey moet het een afschuwelijk en gênant moment zijn geweest toen hij even daarvoor ontdekte dat hij de uitslag verkeerd had gelezen. Sommige fouten wil je nu eenmaal niet maken. Harvey zal even gezocht hebben naar een gat in de vloer om schielijk door te verdwijnen, maar toen dat er niet bleek te zijn, herpakte hij zich en deed het enige wat in zo'n situatie nog rest. Hij, ahum... eh... sorry... gaf zijn fout toe en herriep de uitslag. Natuurlijk kon Harvey niet veel anders, maar de manier waarop hij dit deed vond ik toch wel groots: hij erkende volmondig dat hij, en hij alleen, een fout had gemaakt. Zonder gedraai, zonder afschuiven van verantwoordelijkheid en met een publiekelijk uitgesproken excuus. Al zal de arme miss Colombia daar het hare van denken - het was een schoolvoorbeeld in het omgaan met fouten. En helaas is het ook een zeldzaam voorbeeld, dat me deed beseffen dat fouten meestal door de makers ervan met een hoop gesjoemel en gemarchandeer verhuld worden. Tegen al die sjoemelaars zou ik willen zeggen: bestudeer deze video. Zo ga je om met fouten.

Joris Brenninkmeijer is organisatieontwikkelaar en coach vanuit zijn eigen bedrijf Brenninkmeijer Organisatieontwikkeling. Hij blogt regelmatig, onder meer voor www.mislukkingskunst.nl over het nut en de charme van fouten, falen en fiasco’s.

l_lvsc.png